Интернет стриминг

Уобичајени медији за забаву попут телевизије и радија више нису главни играчи у игри. Времена се мењају и парадигме су се драстично помериле јер се број корисника интернета широм света знатно повећао.

Извор: Статиста 

Овај графикон приказује пораст броја корисника интернета широм света.

Судећи из ове статистике можемо схватити да су људи почели да прилагођавају дигитални тренд. Корисници канала на друштвеним медијима такође су изузетно порасли.

Интернет стриминг је нови тренд и људи су почели да прелазе на интернетске медије ради забаве!

Интернет стриминг видеа почео је добијати на популарности током 2005. до 2010. Услуге попут ИоуТубе-а и Нетфлик-а постале су носиоци пружања интернет стриминг платформа корисницима интернета.

У истом периоду појавиле су се услуге попут Хулу и Амазон Приме и привукле пажњу западних корисника интернета, упркос томе што су Хулу и Амазон Приме били наменски сервиси за стреаминг у САД, којима није било могуће приступити ван САД-а. Ова гео-ограничења су и данас нетакнута, али њихова глобална популарност је на таквом врхунцу да људи из целог света приступају тим услугама заобилазећи ограничења користећи најбољи ВПН за стриминг..

Многи нови сервиси за стриминг на мрежи појавили су се током последњих 5 година и невероватно су освојили тржиште. Људи из целог света се сада одлучују за услуге онлајн стриминга, а не да седе пред својим телевизорима.

За бољу забаву представљени су паметни телевизори; људи још увек преферирају онлајн стриминг због погодности и разумне цене. Ево неколико мрежних сервиса за стриминг које можете испробати:

 1. Хулу
 2. Слинг ТВ
 3. ДирецТВ Нов
 4. Амазон Приме
 5. Фубо ТВ
 6. Нетфлик
 7. ЦБС потпуни приступ

Све ове услуге нуде висококвалитетни садржај попут филмова, ТВ емисија, а људи чак могу гледати „Ливе Спортс“ преко ових услуга. За ове услуге је потребна претплата и многе од њих су географски ограничене.

Ови сервиси за струјање медија утрли су пут невероватном и револуционарном софтверу за стриминг медија који омогућава корисницима да гледају свој омиљени садржај, као што су:

 1. Коди
 2. Плек
 3. Вријеме за кокице
 4. Стреамио
 5. Асер

Коди – главни играч у индустрији онлајн стреаминга

Коди; КСБМЦ је дизајнирао и развио опен-соурце мрежни софтвер за стриминг медија. Објављен је пре 14 година по имену Ксбок Медиа Центер, а касније је име промењено у Коди.

Изворни код Коди-а написан је на програмским језицима Питхон и Ц ++. Коди је софтвер на више платформи компатибилан са различитим платформама и уређајима попут:

 1. Андроид
 2. Виндовс
 3. Линук
 4. Мац, иОС
 5. твОС
 6. Амазон ФиреСтицк и ФиреТВ
 7. Року
 8. НВидиа Схиелд

Коди има веома интерактиван и једноставан за употребу интерфејс, који омогућава корисницима да стримују своје омиљене садржаје са било којег места и у било ком тренутку. Његов протокол за стриминг јединствен је јер мрежне услуге за стриминг имају канале за стриминг; има различите Коди додатке

за стриминг са. Ови додаци су различитих категорија и типова, а сваки има јединствен интерфејс и квалитет и намену.

Коди додаци омогућавају корисницима да емитују филмове, ТВ емисије, музику, спорт, ТВ уживо, цртане филмове, Паи-пер-виев итд. Постоје и додатни додаци Коди који преносе само одређену категорију садржаја, омогућавајући корисницима да сами бирају шта желе, а ту су и неки Коди додаци који пружају стреамове за различите категорије садржаја.

Ова јединственост Коди-ја направила је велики утицај у индустрији стреаминга на мрежи и Коди је годинама стекао велико име за себе. Коди је наставио са ажурирањем и углед му је истовремено порастао.

Разлог који је имао иза Кодијеве славе био је очигледан што су корисници морали да стримују своје омиљене садржаје без отварања прегледача једноставно кроз софтвер на свом уређају. Ово је корисницима пружило велику предност и Коди је постао лидер у својој домени.

Типови додатака

Једна ствар коју овде треба схватити је да постоје и званични Коди додаци као и неслужбени (трећи страна) Коди додаци.

Легит програмери развијају званичне Коди додатке, а садржај који пружају је лиценциран. Струје које пружају ти додаци су легални за употребу јер корисник плаћа одређену накнаду за претплату за стриминг тог садржаја.

С друге стране, незваничне додатке Коди-ја су развили трећи програмери и није их признала ниједна власт. Садржај који пружају ти додаци није званично лиценциран јер га они бацају преко различитих провајдера и веб локација и нуде га корисницима, без пристанка власника садржаја. Таква струја садржаја се сматра незаконитом јер представља директно кршење закона о интелектуалном власништву и представља отворено кршење ауторских права.

Правна природа садржаја је највећа разлика између ових додатака. Карактеристике додатака и приступачност такође се разликују у овим додацима јер су званични Коди додаци заиста развијени од организација и имају велико помоћно особље које их може руковати и ажурирати. Док су коди додаци трећих страна развијени од стране програмера који раде на фрееланцингу, а који нису квалификовани до тог нивоа.

Због тога службени додаци Коди немају грешке и грешке, али неслужбени додаци Коди имају пуно грешака и грешака и корисници се суочавају са различитим врстама грешака током стриминга или приступа таквим додацима. Незванични додаци настављају да се руше и многи додаци не успевају да остану током времена.

Статистика

До сада постоји више од 38 милиона Коди корисника широм света и то је за Коди достигнуће током година.

С друге стране, постоје стотине званичних Коди додатака и више хиљада незваничних Коди додатака.

Питања о кршењу пиратерије и кршења ауторских права

Коди је непрестано лебдио небом, али на крају је његова слава запазила власти и они су почели да копају по њему. Највећи део Кодијеве славе прелази на незваничне Кодијеве додатке који су корисницима омогућили да гледају шта желе кроз пиратске токове.

Свакодневно се нови додаци настављају развијати, пружајући бесплатне токове за спорт, филмове, ТВ емисије итд. Међутим, стопа додатака и издања додатака расте на једнаком нивоу.

Кад је балон пиратерије издувао, Коди је почео да се суочава са бројним критикама интернетске заједнице за стриминг, заговорника приватности и власти. Бројни додаци су угашени, а другима су послата правна обавештења која се односе на њихову праксу.

Још је горе порасло када су на сцену скочила велика имена попут Холливоода, МПАА, УК Цоурт, енглеске премијерлигашке лиге, Ски ТВ НЗ и многих других пиратских тролова..

На питање предсједника Кодија о броју Коди корисника, одбио је рекавши:

„Нажалост, немам ажурни број о корисницима, а пошто не гледамо шта наши корисници раде, немамо начина да знамо колико њих чини шта се тиче преноса. [МПАА] бројеви би могли бити потпуно тачни или потпуно састављени. Немамо прави начин за сазнање. “

Даље је додао:

„Аддон систем даје нам прилику да измеримо популарност додатака, меримо корисничку базу, проценимо учесталост на којој људи ажурирају своје системе, па чак и, на крају, помажу корисницима да пронађу популарније додатке“

Извор: ТецхРадар

Према савезу с ауторским правима, од 38 милиона корисника Кодија, 68,5% корисника користи илегалне додатке Коди; који броји до 26 милиона корисника. То је заиста забрињавајуће питање јер је више од половине корисника Коди-ја укључено у пиратство.

Тхе Црацкдовн

Власти су сву силу, једну по једну погодиле све илегалне додатке Коди-ју. Прво складиште додатака које се суочило са сузбијањем напада било је ТВАддонс; складиште има највећу библиотеку незваничних (илегалних) додатака Коди.

Штавише, претходно укрцане кутије Коди од стране суда у Великој Британији и власти различитих држава назвале су илегалним. Након забране продаје Коди кутија, извршена су многа хапшења и многи корисници и програмери су примили обавештења о ДМЦА.

Многи познати неслужбени програмери Коди додатака попут Арес Визарда, Мр.Бламо. Иллуминати, Террариум ТВ Цолоссус и неколико других људи су се угасили јер су били под великим притиском власти и добили су обавештења о ДМЦА и АЦЕ.

Чак је и реч „Коди“ уклоњена из Гоогле-ових самодејних комплета за претрагу. Ово је заиста обесхрабрујући фактор и за Коди кориснике и за Коди програмере.

Затварање спремишта и додатака створило је велику пустош јер су корисници који су користили те додатке и складишта били беспомоћни. Све што су могли учинити је било да претраже алтернативна складишта и ако имају среће, нашли су је. Међутим, многи додаци су домаћин њиховим оригиналним спремиштима и када су таква спремишта затворена, готово је немогуће пронаћи алтернативу за то.

Многа спремишта и додаци одбијају се од таквих кракова, али то је риједак случај. Можете да узмете Коди Исраел складиште као пример које је пропало пре неколико месеци из непознатих разлога. Ово складиште има скоро све популарне додатке у њему, а његово одсуство осетила је цела заједница јер су се многи корисници ослањали на њега. Ипак, одбио се пре неколико недеља са новом УРЛ адресом и корисници су поново кренули путем. Исти је случај био и са УКоди-ом и многим другим спремиштима, али није свако складиште или додатак толико сретан.

Многи програмери се одричу борбе због таквих проблема јер их то оставља сломљеним. Гашење ТВ Террариум је недавни пример, пошто је последња порука његовог водећег програмера јасно показала да је одустао од пројекта након што су власти под великим притиском..

Говедина у индустрији

Власти за борбу против пиратерије биле су упрте у очи око илегалних активности додатака Коди-ју и стално су помно надзирале све. Када су онлајн стреаминг сервиси попут Нетфлика и Амазон-а ускочили у кампању против илегалних додатака Коди-ју, акција је стекла замах.

Власти на страну, у оквиру заједнице Коди постоје лобији. Једна од најистакнутијих жртава сама по себи су ТВАддонс. То је један од најпопуларнијих незваничних програмера Коди додатака и има своје складиште.

ТВАддонс се у прошлости суочио са неким обуставама и законским обавештењима, али упркос свим врућинама, и даље је на мрежи и има много фанова базе. ТВАддонс је објавио блог о свом случају са судом и почео је са овом изјавом:

ТВ АДДОНС тужи и највеће канадске телеком оператере: Белл, Видеотрон, Рогерс и ТВА. Никада нам нису послали обавештење о уклањању, упркос захтевима закона. Никада нисмо били домаћин нити смо директно били повезани са било којом врстом заштићеног садржаја. Мање од 1% од укупног броја Коди додатака које смо индексирали, чак су оптужени да „крше“. Ипак, они желе уништити нашу заједницу и није их брига чија права крше у том процесу. Покушали су да нас зауставе док траје грађанска парница, али правда је превладала и ТВ АДДОНС победио на суду. Мислили смо да је све у реду док нису успели да манипулишу законом како би нас свеједно држали доле …

Ево снимка екрана саобраћаја који је ТВАддонс објавио на свом блогу прошле године:

То је све о ТВАддонс профилу, али погледајмо говедину коју неки блогери и писци технолошких рецензија имају против ТВАддона:

Ово су само случајни блогери и технолошки рецензенти који коментирају ТВАддонс. Међутим, још једна говедина виђена је почетком ове године између нових произвођача Коди аддон програмера са постојећим и етаблираним Коди програмерима..

Постоје програмери који верују да зарада од ових додатака наноси штету коди заједници. Са друге стране, друга страна сматра да њихов труд заслужује да буде плаћен и да заслужују да им се плати ризик који преузимају пружајући бесплатан садржај заштићен ауторским правима.

Коди тренд опада

Последњих неколико месеци примећено је да тренд Коди-а временом опада. Ово је забрињавајуће питање како за Коди заједницу, тако и за продуценте садржаја.

Коди је једно од потенцијалних тржишта за дистрибутере и произвођаче садржаја на мрежи. Главни разлози за смањење тренда Коди-а још увек нису познати, али према стреаминг гуруима, то би могао бити због све већих попуштања пиратских пирамида према Коди додацима.

Коди је већ годинама доминантан стреаминг софтвер и ниједна друга стреаминг платформа га није успела надмашити до прошле године. Међутим, изгледа да се таблице окрећу јер је пад његовог тренда дао главну предност мрежним платформама за стриминг као што је Хулу да искористе тржишни удео.

Коди је једно од потенцијалних тржишта за дистрибутере и произвођаче садржаја на мрежи. Главни разлози за смањење тренда Коди-а још увек нису познати, али према стреаминг гуруима, то би могао бити због све већих попуштања пиратских пирамида према Коди додацима.

Коди је већ годинама доминантан стреаминг софтвер и ниједна друга стреаминг платформа га није успела надмашити до прошле године. Међутим, изгледа да се таблице окрећу јер је пад његовог тренда дао главну предност мрежним платформама за стриминг као што је Хулу да искористе тржишни удео.

Као што видите, до краја 2017. тренд Хулу-а никако није био близу Кодија, већ је средином 2018. године надмашио Коди. Хулу је једна од водећих платформи за стриминг на мрежи и такве упоредне статистике закључују да су можда дани владавине Кодија завршили.

Многи онлајн гејкови за стриминг верују да ако тренд настави да пада овим темпом и ако се ове провале не успоравају или зауставе, можда ћемо ускоро уочити пад владавине Кодија или чак његово присуство.

Коди је био центар пажње, истовремено суочен са критикама и похвалама. Међутим, слика Кодија је била веома оштећена због негативних вести и повратних информација. Коди програмери су се појачали у ово време и покушавају да поново уједине Коди заједницу и обнове њену репутацију кроз различите социјалне форуме.

Шта је следеће за Коди

Коди и даље има много потенцијала у себи и могућности у индустрији јер индустрија цвјета из дана у дан. Да би повратили замах, Коди тим ће морати да се побрине да очисте маглу навода о пиратерији која их је покрила и да изађу што чистији..

Потребно је строго надгледање употребе да би се контролирала употреба Коди додатака и осигурало да се додаци који се користе не укључују у било какво кршење ауторских права. То је једини начин на који могу повратити своју репутацију која је веома уништена.

Ипак, нико не може порећи чињеницу да је Коди достигао овај ниво због додатака Коди-е треће стране, али ово је потреба времена и они ће морати предузети велике кораке против пиратерије.

Јединство Коди заједнице такође може бити веома обећавајући фактор у поновном расту Коди бит-а. То ћемо морати сачекати и видети. Током овог периода, остали онлајн сервиси за стриминг настављају да повећавају свој тржишни удео и да би то победили, Коди ће сигурно морати да смисли нешто боље и иновативније.

Држати палчеве!

Суштина спора

Коди је летећа тврђава, владајући индустријом струјања медија већ дуже време. Међутим, чини се да се дани за Коди ближе, јер тренд и даље опада из дана у дан. Подигла је многе обрве и постављају се питања о потенцијалу Кодија и његовој одрживости.

Коди је већ у дубоким водама навода о пиратерији и његово правно стајалиште је доведено у питање упркос многим разјашњењима које је већ дао сам Коди тим.

Смањивања с временом се повећавају и због ових додатака других произвођача Коди трпи. Власти се сада више заоштравају на пиратском мрежи и то није потпуно фокусирано на Коди, али и друге бесплатне услуге онлајн стриминга и бујице су такође у крижању власти за борбу против пиратерије..

То је заиста пресудно време за Коди и заједницу и мораће да сачекају и видеће колико море остаје код Кодија, јер би наредних неколико месеци могло да се покаже коначним..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me