Cara Memasang Kodi di FireStick & FireTV Dengan Langkah Mudah pada tahun 2018

Kodi sebagai perisian sumber terbuka percuma boleh dipasang di Amazon Fire TV / Fire Stick. Setelah pemasangan Kodi di FireStick atau FireTV, anda akan dapat menstrim banyak filem dan rancangan TV terus ke Amazon Fire TV / Fire Stick anda. Dan jika anda bergelut dengan memasang kodi di FireStick maka anda lebih baik menuju ke jailbreak firestick.
Kami menyediakan panduan langkah demi langkah mengenai cara memasang Kodi di Fire TV / Fire Stick bersama dengan panduan pemasangan yang mudah di vpn untuk firestick dari kedai aplikasi Amazon dan tanpanya.


Cara Memasang Kodi di Fire TV Cube

Amazon mencipta beberapa standard baru dalam industri hiburan dan penstriman dalam talian ketika merilis FireStick dan Fire TV, ia mendapat banyak populariti, dan banyak orang beralih ke FireStick untuk melepaskan diri dari rangkaian TV kabel..

Namun, Amazon kini melangkah lebih jauh dengan menggunakan teknologi Alexa dan telah memperkenalkan Fire TV Cube yang serba baru. Kotak streaming berbentuk kubus bersuara tunggal yang menyediakan streaming sehingga kualiti HDR 4k.

Sekarang anda mungkin tertanya-tanya Bagaimana memasang Kodi di Fire TV Cube, kami tahu betul!

Fire TV Cube berfungsi dengan integrasi Alexa, yang membolehkan pengguna mengawal streaming tanpa alat kawalan jauh. Ini telah membuat streaming tangan bebas dan telah merevolusikan makna kemudahan dan hiburan.

Prosedur memasang Kodi pada kiub TV Fire adalah serupa dengan prosedur pemasangan yang digunakan untuk FireStick. Prosedur pemasangan dihuraikan kemudian dalam panduan ini.

Cara Memasang Kodi Krypton Versi 17.6 di Amazon FireStick / FireTV

Sebelum memasang Kodi di FireStick atau Amazon Fire TV, anda perlu membuat akaun Amazon anda dan menyambung ke Wi-Fi.

Kodi Krypton versi 17.6 adalah kemas kini terakhir untuk siri Kodi Krypton dan ia mempunyai banyak perbaikan bug dan peningkatan aksesibilitas. Walau bagaimanapun, antara muka pengguna Kodi tetap sama untuk setiap versi Kodi Krypton.

Keseluruhan senarai langkah telah disediakan di bawah:

 1. Dayakan aplikasi dari sumber yang tidak diketahui. Tetapan > Peranti > Pilihan Pembangun > Aplikasi dari sumber yang tidak diketahui.cara memasang kodi di amazon fire tv
 2. Muat turun ES File Explorer. Mendapat ke Skrin Utama > Cari > Taip ES (Ruang) Terokai > Klik pada ES Explore > Muat turun > Buka.cara memasang kodi di amazon firestick
 3. Luaskan Kegemaran di sebelah kiri > Klik Tambah > Kotak akan muncul > Taip https://www.kodivpn.co/repo/firestick.apk > Tekan Seterusnya > Taipkan Nama mis. ‘Kodi Baru’ > Tekan Seterusnya > Tekan Tambah.cara menyiapkan kodi krypton versi 17 di amazon fire tv
 4. Mendapat ke Kegemaran lagi > tatal ke bawah dan klik ‘Kodi Baru’ > Klik ikon ‘More’ yang terletak di bahagian bawah skrin > Klik ‘Buka dalam Penyemak Imbas’ > Kotak pop timbul akan dibuka yang bertuliskan ‘Open with ES Downloader’ > Tekan Sekali Sekali > Ia akan dimuat turun.cara menyediakan kodi krypton versi 17 di amazon firestick
 5. Buka Fail yang Dimuat turun > Klik Pasang > Tekan Buka

kodi tv langkah akhir

Cara Memasang Kodi Jarvis Versi 16 di Amazon FireStick dan FireTV

 1. Lancarkan Fire TV / Fire Stick > Pergi ke Tetapan > Sistem > Tatal ke bawah ke Pilihan Pembangun > ‘Hidupkan’ ADB Bugging.cara memasang kodi jarvis versi 16 di tv api amazon
 2. Kembali ke Skrin Utama > Klik Cari > Ketik ‘ES (Space) Explorer > Klik Muat turun > Klik Buka.cara memasang kodi jarvis versi 16 di amazon firestickBuka Es Explorer > Klik hadiah “Kegemaran” di sebelah kiri skrin anda > Klik Tambah>  Kotak pop timbul akan muncul jenis http://htpcbeginner.com/aftv > Taipkan nama cth. Kodi16 > Klik Tambah > Tatal ke bawah dan klik ‘Kodi16’> Ia akan dimuat turun.cara menyediakan kodi jarvis versi 16 di tv api amazon
 3. Buka fail > Pasang > Buka Kodi dan Nikmati!

kodi firestarter

Cara memasang Kodi 18 Leia (versi Alpha) di FireStick

Kodi Leia versi 18 adalah versi terbaru versi Kodi, yang diperkenalkan selepas siri Kodi Krypton versi 17. Tidak banyak perbezaan antara muka pengguna Kodi Leia versi 18 yang baru.

Perkara lain yang perlu difahami di sini ialah versi stabil Kodi Leia belum dilancarkan. Ia masih dalam fasa pengujian dan versi Alpha hanya tersedia mulai sekarang.

Prosedur pemasangan yang sama akan digunakan untuk memasang Kodi Leia versi 18 yang digambarkan dalam panduan ini.

Cara Menggunakan Kodi di FireStick?

Menggunakan Kodi di FireStick sama seperti menggunakan Kodi pada peranti lain kerana antara muka Kodi tetap sama pada setiap peranti. Walau bagaimanapun, prosedur pemasangan Kodi pada setiap peranti adalah berbeza, terutamanya di FireStick. Sebabnya, Kodi tidak disokong secara rasmi oleh FireOS dan hanya dapat dipasang dengan melakukan jailbreak pada FireStick namun ia memerlukan penyediaan VPN di Firestick.

Terdapat beberapa prosedur untuk melakukan jailbreak pada FireStick; berikut adalah langkah demi langkah dari semua kaedah:

Pasang Kodi di FireStick Menggunakan AppStarter

Untuk memasang Kodi menggunakan AppStarter, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Buka Pilihan Pembangun.
 3. Aktifkan “ADB Debugging” dan “Aplikasi dari sumber yang tidak diketahui” dalam pilihan pembangun.
 4. Klik Cari > Ketik “ES File” di bar carian.
 5. Klik pada Aplikasi & Permainan> Klik pada ES File Explorer > Sekarang muat turun ES File Explorer.
 6. Setelah dimuat turun, Buka ES File Explorer > Klik pada Kegemaran > Klik Tambah.
 7. Taipkan URL sumber ini, http://fs.bpx.li > Namakannya Api.
 8. Pilih Tambah > Tatal ke bawah dan klik pada Api.
 9. Pilih fail APK AppStarter > Klik Pasang.
 10. Pilih Buka > AppStarter akan dibuka dan akan siap digunakan.
 11. Sekarang untuk memasang Kodi > Pergi ke Kemas Kini > Klik Kemas kini ke Versi terkini
 12. Tunggu > Klik Pasang.
 13. Setelah dipasang, anda boleh klik terbuka dan Kodi akan berjalan.

Pasang Kodi di Firestick Menggunakan FireDL

 1. Boot FireStick anda > Pergi ke menu tetapan > Pilih pilihan Peranti.
 2. Klik pada senarai drop-down dan klik pada Pilihan Pembangun.
 3. Dayakan ADB Debugging dan aplikasi dari sumber Tidak Dikenal untuk memasang aplikasi pihak ketiga di FireStick anda.
 4. Kembali ke menu utama Kodi FireStick anda dan klik pada pilihan carian.
 5. Ketik “Firedl” di bar carian dan pilih hasil pertama yang muncul.
 6. Klik Dapatkan dan muat turun FireDL pada peranti FireStick anda.
 7. Kembali ke rumah FireStick dan buka FireDL dari bahagian aplikasi.
 8. Untuk memasang Kodi, taipkan kod FireDL yang betul.

Berikut adalah beberapa kod FireDL untuk Kodi:

 1. kodi32 – Kodi 17.6 (ARM7) 32 Bit
 2. kodi64 – Kodi 17.6 (ARM8) 64 Bit

 Pasang Kodi di FireStick Menggunakan Aplikasi Pemuat

 1. Klik pada pilihan carian FireStick anda.
 2. Ketik ‘Downloader’ di bar carian dan pilih aplikasi Downloader dari hasil carian.
 3. Ikon Awan akan muncul di bawah aplikasi.
 4. Sekarang peranti anda akan memuat turun dan memasang aplikasi.
 5. Aplikasi akan berjalan setelah memuat turun, Klik Ok untuk menutup kotak dialog selamat datang.
 6. Klik pada Tetapan
 7. Dayakan JavaScript > Pulang ke rumah.
 8. Taip URL Kodi iaitu ‘http://kodi.tv ’ di skrin utama dan tekan “Pergi” > Laman web akan dibuka.
 9. Pergi ke halaman muat turun dan muat turun Kodi versi Android. Klik pada “ARMV7A (32BIT)”.
 10. Selepas memuat turun Kodi, klik Pasang.
 11. Sekarang klik Buka untuk menjalankan Kodi dan nikmati penstriman.

Cara Mengemas kini Kodi di FireStick dan Fire TV

Dengan perkembangan pantas di Kodi dan Firestick, perlu ada urgensi untuk mengemas kini kodi di FireStick atau Fire TV. Dengan versi berbeza dari 15 hingga versi Kodi 18 Leia terbaru, anda perlu mengemas kini peranti anda. Anda boleh mempelajari cara mengemas kini kodi di firestick dengan mudah dengan panduan lengkap kami dengan 3 kaedah berbeza.

FireOS perlu dikemas kini waktu kerana setiap kemas kini baru mempunyai beberapa perbaikan bug dan tweak untuk meningkatkan pengalaman pengguna. Berikut adalah langkah-langkah untuk FireStick Update 2018:

 1. Pasangkan FireStick anda > Boot peranti.
 2. Buka Tetapan > Pergi ke Peranti > Klik Tentang.
 3. Klik pada “Versi Perisian” dan pilih “Periksa Pembaruan Sistem”.
 4. Sekiranya sistem menunjukkan kemas kini yang ada, kemudian klik Pasang Kemas kini Sistem.

Binaan Terbaik Untuk Kodi di FireStick

Peminat Kodi mungkin biasa dengan semua Binaannya yang popular, tetapi mereka kurang biasa dengan Kodi Binaan yang khusus untuk Fire TV Stick. Binaan Kodi Fire TV Stick terbaik dibincangkan di bawah:

Tiada Had Binaan Sihir

Tidak memerlukan banyak masa untuk Build ini menjadi popular di kalangan peminat Kodi. Ia mempunyai Fire Stick Build khusus, yang mempunyai susun atur yang bagus, dan tambahan kodi fire tv yang lebih baik yang dipasang dan siap digunakan.

binaan kayu api kodi amazon terbaik

Asection dirancang untuk filem, rancangan TV, dan muzik untuk kanak-kanak. Jadi, semua yang anda perlukan adalah hampir dengan Kodi Fire TV Stick Builds ini.

Wookie Lite

Wookie Lite Kodi Fire TV Stick tidak pernah gagal untuk mengecewakan peminatnya kerana berjalan pantas dan lancar di Fire TV Stick. Build ini banyak ditawarkan kepada peminatnya kerana mengandungi add-on kodi tv terkenal seperti Sports Devil, skor bola sepak BB, UFC Finest, Teevie, UK Turk, dan banyak lagi.

wookie lite amazon fire stick kodi bina

Tongkat Api Hyper TT

Satu lagi Kodi Fire TV Stick Build yang tidak akan merosakkan keseronokan bagi peminat Kodi yang suka menonton filem dan rancangan TV tanpa henti. Anda boleh menonton keseluruhan episod rancangan TV dengan mudah kerana navigasi dan susun aturnya yang mudah. Melalui pelbagai genre, filem dan rancangan TV dapat ditempatkan dengan selesa.

hyper tt amazon firestick kodi build

Satu lagi Kodi Fire TV Stick Build yang tidak akan merosakkan keseronokan bagi peminat Kodi yang suka menonton filem dan rancangan TV tanpa henti. Anda boleh menonton keseluruhan episod rancangan TV dengan mudah kerana navigasi dan susun aturnya yang mudah. Melalui pelbagai genre, filem dan rancangan TV dapat ditempatkan dengan selesa.

Peranti Alternatif FireStick / Fire TV Untuk Kodi

 1. Kodi pada Windows
 2. Kodi pada Raspberry Pi 
 3. Kodi pada iPad
 4. Kodi pada Roku
 5. Kodi di Apple TV
 6. Kodi di Xbox One
 7. Kodi di Nvidia Shield

Cara Menggunakan Peta Utama dan Jauh TV Api di Kodi

Alat kawalan jauh TV Kodi Fire lebih mudah digunakan daripada yang kelihatannya. Terdapat lebih sedikit butang yang dipasang di alat kawalan jauh Kodi Fire TV dengan petunjuk dan logo yang jelas tertanam di atas butang tersebut. Alat kawalan jauh Fire TV baru mengandungi 6 butang dan 1 butang bulat.

Cara Menggunakan Peta Utama dan Jauh TV Kebakaran pada kodi

Butang bulat mengandungi 4 kekunci iaitu Atas, Bawah, Kiri, Kanan. Enam butang lain yang ada di bahagian bawah merangkumi dari kiri atas ke kanan, butang ‘belakang’, butang ‘rumah’, butang ‘menu utama’, butang ‘putar balik’, butang ‘putar dan berhenti’, dan butang ‘maju laju’.

Cara Mengemas kini TV Kebakaran Untuk Kodi

Untuk memuat turun add-on Kodi terkini dan berfungsi dengan lancar pada peranti Fire TV, diperlukan kemas kini TV Kodi Fire. Untuk memasang kemas kini, ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di bawah:

 1. Buka TV Api > Klik pada Peranti > Pilihan Pembangun > Hidupkan aplikasi dari sumber yang tidak diketahui.cara mengemas kini kodi di tv api
 2. Pergi ke Skrin Utama TV Kebakaran > Klik tab Cari > Ketik ‘Downloader’ untuk mencari aplikasi muat turun > Muat turun > Buka.cara menaik taraf tv api amazon di kodi
 3. Taipkan URL > Klik Muat turun > Kotak akan muncul yang akan meminta jawapan anda semasa memuat turun versi Kodi baru. Gerakkan kursor anda ke bawah dan klik Pasang >Anda akan mempunyai skrin berikut.

cara mendapatkan versi tv api baru di kodi

Cara Mempercepat Penyangga TV Kodi Fire

Pengguna Kodi Fire TV sering bertanya mengenai masalah penyanggaan pada peranti Amazon mereka. Sebilangan besar masalah penyanggaan hilang ketika anda menaik taraf ke Fire TV versi terbaru. Namun, di sebalik kenyataan ini, kami telah menyediakan dua cara untuk mempercepat penyanggaan TV Kodi Fire. Yang satu adalah yang mudah sementara yang lain adalah cara yang agak rumit. Cuba kedua-duanya untuk mempercepat penyanggaan.

Proses 1: Dayakan Percepatan Perkakasan

Ini adalah cara mudah untuk mempercepat penyangga TV Kodi Fire.

 1. Lancarkan Kodi di Fire TV > Tetapan > Tetapan Pemain.cara mempercepat penyanggaan tv api kodi
 2. Klik pada ikon kiri bawah dan ubah menjadi ‘Pakar’ > Sekarang letakkan tetikus anda di atas Video > Tukar Aktifkan penimbang HQ untuk skala di atas pilihan dari 20% hingga 0% > Dayakan ‘Benarkan pilihan Percepatan Perkakasan.

cara membetulkan streaming perlahan tv kodi api

Proses 2: Memasang Projek Ares

Sekarang menuju proses yang rumit, anda harus memasang Ares Project di Kodi untuk meningkatkan penyangga Kodi Fire TV anda. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Lancarkan Kodi > Tetapan > Pengurus Fail > Klik dua kali ‘Tambah Sumber’ >Taipkan pautan http://areswizard.uk/di mana tertulis Taipkan nama ‘Magic’ dan tekan butang OK.projek fire tv kodi ares
 2. Kembali ke Skrin Utama Kodi > Klik Tambah > Klik pada ikon kotak kecil di kiri atas > Pasang dari fail zip > Klik pada Magic >repository.aresproject dan tekan OK, sementara pemasangan akan bermula.ares projek addon kodi fire tv
 3. Pasang dari repositori > Projek Ares > Tambah Program> Ahli Sihir Ares > Pasang.ahli sihir di tv api kodi
 4. Kembali ke Skrin Utama > Alat tambah > Tambah Program > Apabila anda mengklik Ares Wizard, muat turun lain akan bermula > Skrin akan muncul.tweak ahli sihir
 5. Klik ‘Tweaks’ di tab atas > Klik pada Tetapan Lanjutan > Klik Seterusnya > Hasilkan Tetapan > Tetapan yang Disyorkan > Gunakan Tetapan Ini.mod penyangga wesard ares
 6. Ares Wizard memiliki kemampuan untuk mengesyorkan anda tetapan Mode Penyangga yang sesuai untuk peranti Fire TV anda. Ini akan menyelesaikan masalah buffering anda dan mempercepat buffering anda. Sekiranya ahli sihir tidak berfungsi untuk anda, kami mempunyai satu lagi penyelesaian penyihir kodi terbaik.

Tambah dan Saluran 4K Kodi Fire TV Terbaik

Penstriman dengan FireStick sudah menjadi pengalaman terbaik tetapi apabila anda bekerjasama dengan Kodi, pengalaman streaming melintasi tahap yang baru. Segala sesuatu yang menarik mengenai Kodi adalah kerana tambahan Kodi yang luar biasa untuk FireStick.

Berikut adalah beberapa tambahan Kodi dengan prosedur pemasangannya yang saya percaya anda harus mencuba FireStick:

Pasang Covenant di FireStick

Covenant adalah salah satu addon Kodi terbaik yang telah lama menguasai komuniti Kodi dan masih dalam permainan. Tambahan ini membolehkan pengguna menonton filem dan rancangan TV kegemaran mereka dalam kualiti HD tanpa menghadapi kerumitan kecil.

Klik pada pautan untuk melihat prosedur pemasangan: Pasang Covenant di FireStick

Pasang Exodus di FireStick

Salah satu add-on Kodi yang tertua dan popular yang membawa standard streaming Kodi ke tahap yang baru, Exodus menjalankan mafia sendiri. Keluaran menunjukkan apa yang baru dapat diperkenalkan kepada dunia Kodi dan sejak keluar dari permainan, pemula mula mengikuti tanda aras yang telah ditetapkannya.

Ini pastinya merupakan penambahan Kodi yang mesti dimiliki dan anda boleh memasangnya dengan mengikuti pautan ke panduan pemasangannya yang disediakan di bawah:

Pasang Exodus di FireStick

 Pasang Neptune Rising di FireStick

Neptune Rising adalah tambahan Kodi yang sangat dihargai dan digunakan secara meluas yang semestinya disyorkan kerana pautan kualiti dan kebolehpercayaannya yang hebat. Pasang add-on Neptune Rising Kodi dan streaming dengan lancar di FireStick anda. Klik pautan yang disediakan di bawah:

Pasang Neptune Rising Kodi Addon

Pasang SkyNet di FireStick

SkyNet adalah alat tambah Fire TV Kodi terbaru di bandar. Ia berada di tangga teratas antara alat tambah TV Kodi Fire terbaik untuk kandungan video 4K. Semasa memuat turun ini, anda dapat menonton Maverick, Silent Hunter, dan saluran lain dalam ultra HD.

Pasang Senarai Main UK Turk di FireStick

Sekiranya anda mencari alat tambah Kodi yang lebih dipercayai untuk Fire TV yang akan menawarkan filem berkualiti 4K kepada anda, maka ini adalah tempat yang tepat. Tidak diragukan lagi, sebuah tv api Kodi yang paling lama adalah tambahan dan yang paling hebat.

Anda bukan sahaja dapat menonton filem, tetapi anda juga dapat menonton sukan, kartun, dokumentari, dan kandungan media lain yang berkaitan dengan kualiti video 4K.

Pasang Easynews Kodi Addon For FireStick

Easynews adalah tambahan Kodi Fire TV 4K lain yang menawarkan pangkalan data filem, rancangan TV, dan sukan terkini dengan kualiti video 4K, tetapi dengan harganya. Ia adalah perkhidmatan usenet premium dan mempunyai banyak kandungan 4K untuk menawarkan peminat TV Kodi Fire.

Kulit Terbaik Untuk Kodi di FireStick

Versi baru Kodi bermaksud kulit yang berbeza untuk kodi di firestick. Pada masa ini, Kodi Krypton versi 17.6 adalah versi terbaru Kodi yang tersedia di Fire TV. Kami telah menggariskan di bawah 3 kulit terbaik untuk Kodi di FireStick:

1) Mod Estuary

Estuary Mod adalah versi terkini dari kulit lalai untuk Kodi Krypton versi 17 di tv api. Kulit memberikan penampilan yang menenangkan pada mata anda, yang mudah dinavigasi kerana ikonnya yang besar, dan oleh itu mencerminkan sentuhan eksklusif pada reka bentuk.

kulit tv api kodi terbaik

Oleh kerana ia mempunyai lebih banyak pilihan, mudah disesuaikan berdasarkan permintaan pengguna. Pengguna Kodi dapat menambahkan jalan pintas ke pelbagai tempat dan menukar skema warna mengikut citarasa mereka.

2) Artik: Zephyr

Artik: Zephyr adalah kegemaran ramai pengguna Kodi untuk Fire TV Kodi Skins 2017. Sistem menu berada di bahagian bawah skrin anda dan meninggalkan banyak ruang di tempat lain. Walaupun anda membuka perpustakaan media, 2/3 ruang di skrin anda ditutup dengan gambar atau maklumat. Navigasi yang minimum menjadikan hidup anda tidak mudah.

kulit tv arctic zephyr kodi api

3) Titan

Tidak ada pilihan yang lebih baik jika anda menginginkan akses cepat ke kandungan media tanpa dihujani dengan pelbagai pilihan. Titan Kodi Skin for fire tv mempunyai sentuhan yang serupa dengan Windows 10, yang merupakan langkah yang genius namun berkesan. Anda boleh mendapatkan kandungan media kegemaran anda dalam beberapa saat.

titan kodi api tv kulit

Kodi Fire TV vs Kodi Fire Stick

Walaupun kedua-dua peranti mempunyai ciri yang serupa dan aplikasi fire stick, tetapi ketika Kodi dipasang di Fire TV atau Fire Stick ada sedikit perbezaan.

Sehubungan itu, Kodi Fire TV mempunyai sedikit kelebihan atas Kodi Fire Stick. Diperlukan waktu beberapa saat untuk pemasangan Kodi Krypton versi 17 di Fire TV, sedangkan, dalam kes memuat turun Kodi di Fire Stick, diperlukan lebih kurang satu minit untuk menyelesaikan pemasangan.

amazon kodi firetv vs kodi firestick

Kes yang sama berlaku semasa memuat turun add-on Kodi di Fire TV atau Fire Stick. Semasa membandingkan ciri antara Fire TV vs Fire Stick, Fire TV adalah peranti persegi 4,5 * 4,5 inci, sedangkan, Fire Stick adalah tongkat kecil kecil menegak.

Kedua-dua peranti mempunyai keupayaan untuk mengakses pelbagai saluran dan mengikuti jejak yang sama untuk kualiti video anda. Namun, Fire TV adalah alat yang serba boleh dibandingkan dengan Fire Stick kerana ia mempunyai HDMI, port kuasa, port Ethernet, port audio digital, dan slot memori. Sekiranya Fire Stick hanya mempunyai port HDMI dan USB.

Menjadi peranti serba boleh, Kodi di FireStick adalah pilihan yang lebih baik untuk streaming.

Mengemasnya

Untuk streaming filem dan rancangan, menonton kandungan sukan dan hiburan, atau menonton kartun dan dokumentari, tidak ada pilihan yang lebih baik daripada memasang Kodi di FireStick atau Kodi di FireTV. Dengan beberapa langkah mudah untuk diikuti, anda dapat memasang TV Kodi Fire yang akan memberi anda pengalaman seumur hidup.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai proses pemasangan, hantarkan komen dan kami akan membalas anda kembali.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map