Kodi adalah perisian sumber terbuka percuma yang boleh dimuat turun pada peranti Raspberry Pi anda dan dengannya anda dapat menonton filem, rancangan TV, sukan langsung, dan semua yang anda inginkan. Dengan 6 langkah mudah, anda akan dapat mengetahui cara memasang Kodi pada Raspberry Pi dan Kodi anda akan siap dan berfungsi dalam masa yang singkat. Proses pemasangan Kodi berbeza untuk Generasi Pertama Raspberry Pi, sementara memasang VPN terbaik untuk Kodi pada raspberry Pi adalah kaedah yang agak rumit yang berlaku menggunakan repositori Zomboid.

Perkara yang diperlukan untuk menyiapkan Raspberry Pi untuk Kodi v17.6

Sebelum anda memulakan pemasangan Kodi di Raspberry Pi, izinkan saya memberitahu anda mengenai perkara-perkara yang anda perlukan untuk menyiapkan Raspberry Pi. Periferal berikut diperlukan untuk menyiapkan Raspberry Pi:

1. Peranti Raspberry Pi

Sudah jelas bahawa tanpa peranti itu sendiri, anda tidak dapat melangkah lebih jauh. Pastikan anda membeli model Raspberry Pi yang terkini, supaya anda tidak menghadapi masalah yang berkaitan dengan keserasian perkakasan atau OS.

Semakin tua papan Raspberry Pi, prestasi mereka mula menurun. Inilah sebabnya mengapa saya mengesyorkan pengguna untuk mengoptimumkan papan mereka atau membeli model Raspberry Pi terkini.

2. Sarung Flirc Raspberry Pi

Sarung Flirc Raspberry Pi bukanlah keperluan yang mustahak tetapi ia adalah perkara yang baik jika anda merancang untuk menonton pesta. Sebab di sebalik cadangan ini adalah bahawa sarung Flirc Raspberry Pi dilengkapi dengan pendingin terpasang, yang menghalang papan daripada terlalu panas.

Ramai pengguna telah melaporkan masalah kepanasan dan ini biasanya berlaku kerana ketika anda melakukan streaming selama berjam-jam, prestasi dewan digunakan sepenuhnya. Panas berlebihan boleh menyebabkan banyak masalah perkakasan dan kadang-kadang boleh mengakibatkan litar pintas.

Alasan lain untuk memilih sarung Flicr adalah kerana ia memberikan paparan yang menarik untuk papan anda kerana badan aluminiumnya yang sejuk. Anda boleh memastikan papan terlalu banyak terkunci tanpa bimbang tentang masalah kepanasan dan papan anda juga mendapat penampilan baru yang hebat.

3. Kabel Ethernet

Kabel Ethernet berkelajuan tinggi perlu dimiliki, bukan hanya untuk menyambungkan peranti anda ke internet tetapi juga mempunyai kelajuan lebar jalur yang baik untuk penstriman tanpa gangguan.

4. Kabel HDMI

Untuk menyambungkan peranti Raspberry Pi ke TV, anda memerlukan kabel HDMI. Kabel HDMI berfungsi lebih baik daripada pemutaran skrin kerana tidak memberikan visual yang tertunda.

5. Kad memori MicroSD

Storan luaran diperlukan untuk menyimpan fail media pada Raspberry Pi. Ramai pengguna memilih pemacu USB, yang tidak cukup pantas untuk menarik fail media, dan kadang-kadang mereka melambatkan sistem. Menggunakan kad SD mikro selalu menjadi pilihan yang lebih baik daripada tongkat USB.

Walau bagaimanapun, Raspberry Pi tidak menyokong setiap kad SD mikro. Anda mungkin kad micro SD bersama dengan Raspberry Pi anda dalam bungkusan; periksa kad dengan baik kerana kadangkala kad ini berkualiti rendah.

Anda akan melihat kad Samsung dan Kingston datang dalam pakej dengan peranti Raspberry Pi, yang tidak begitu cekap. Lebih baik anda menggunakan kad SanDisk dan kad tersebut juga harus sekurang-kurangnya 16 GB, untuk memastikan pengalaman operasi yang lancar.

6. Penyesuai kuasa USB mikro

Penyesuai kuasa tidak termasuk dalam pakej semasa anda membeli papan Raspberry Pi, sebab itulah anda harus membelinya secara berasingan. Pastikan anda membeli penyesuai kuasa berkualiti tinggi yang disokong oleh peranti anda kerana kadang-kadang terdapat pakej yang menawarkan beberapa penyesuai kuasa kelas rendah bersama dengan papan Raspberry Pi. Papan sedemikian tidak tahan lama dan boleh merosakkan papan anda sekiranya berlaku turun naik voltan.

Cara Memasang Kodi pada Raspberry Pi 1 dalam 6 Langkah

 1. Buka penyemak imbas anda dan lawati laman web OpenELEC > Klik pada Muat turun > Tatal ke bawah ke binaan Raspberry. Terdapat binaan berasingan untuk Raspberry Pi 1, 2, 3, atau Zero. Pilih binaan Generasi Pertama Raspberry Pi (Fail gambar cakera) > Muat turun fail zip ke peranti anda.cara memasang kodi pada raspberry pi
 2. Setelah fail zip dimuat turun, ekstrak fail zip pada peranti anda.
 3. Sekarang kita perlu menyalin fail yang diekstrak ke kad micro SD, dan untuk itu kita memerlukan perisian yang disebut Rufus yang membuat pemacu USB yang dapat di-boot. Muat turun fail dari pautan yang ditunjukkan di sini.muat turun raspberry pi
 4. Setelah dimuat turun, buka Rufus > Kotak akan muncul yang memerlukan maklumat > Pilih kad SD anda dari pilihan peranti > Klik pada gambar Disk yang terdapat di kotak.kad raspberry pi sd kodi
 5. Sekarang cari fail yang diekstrak dan pilih fail tertentu > Tekan butang Mula pada kotak. Fail akan ditulis pada kad SD. cara menyediakan kodi pada raspberry pi
 6. Sekarang keluarkan kad SD dan letakkan semula pada peranti Raspberry Pi anda. Setelah peranti Raspberry Pi dihidupkan, ia akan secara automatik masuk ke Kodi. Nikmati penggunaan Kodi pada Raspberry Pi.

Cara Memasang Kodi pada Raspberry Pi 2

Untuk memasang Kodi pada Raspberry Pi 2, kecuali langkah pertama keseluruhan proses akan tetap sama. Buka penyemak imbas anda dan lawati laman web OpenELEC > Klik pada tab Muat turun yang terletak di bahagian atas > Tatal ke bawah untuk membina Raspberry Pi > Sekarang pilih Raspberry Pi 2 (Fail gambar cakera) dan Muat turun fail zip ke peranti anda > Sekarang Teruskan dengan langkah 2 dari garis panduan yang dinyatakan di atas seperti yang dijelaskan untuk Raspberry Pi First Generation.

cara memasang kodi pada raspberry pi 2

Cara Memasang Kodi Krypton v17.6 pada Raspberry Pi 3

 1. Muat turun versi terbaru OSMC Raspberry Pi Installer dari laman web rasmi mereka iaitu https://osmc.tv/download/.cara memasang kodi pada raspberry pi 3
 2. Pasangkan SD-Card untuk memasang Kodi dan jalankan Pemasang OSMC.cara menyediakan kodi pada raspberry pi 3
 3. Pilih bahasa pilihan anda > Pilih Raspberry Pi 2/3 dari senarai juntai bawah kotak bahasa.cara menambah kodi pada raspberry pi 3
 4. Sekarang, pilih versi binaan yang ingin anda pasang > Pilihan yang optimum adalah memilih versi binaan terkini kerana berfungsi dengan lebih baik.pemasangan osmc untuk kodi
 5. Sekarang pilih kad SD sebagai media simpanan.pilihan pemasangan untuk kodi 17.6 pada raspberry pi 3
 6. Sekiranya anda menggunakan kabel Ethernet, pilih Sambungan Berwayar atau jika anda menggunakan sambungan Wi-Fi, kemudian pilih Wayarles.panduan persediaan untuk kodi 17.6 pada raspberry pi 3
 7. Pastikan jalan penyimpanan yang disebutkan betul.langkah untuk kodi 17.6 pada raspberry pi 3
 8. Tandakan tanda penafian perjanjian lesen dan muat turun akan bermula.muat turun kodi 17.6 krypton pada raspberry pi 3
 9. Sebaik sahaja pemasangan selesai, OSMC akan dipasang pada kad SD anda.muat turun kodi jarvis pada raspberry pi 3
 10. Setelah OSMC dipasang pada kad SD anda, anda boleh menggunakan kad SD ini pada Raspberry Pi anda.Kad SD pada Raspberry Pi anda
 11. Pasangkan kad SD anda pada peranti Raspberry anda dan sambungkan semua periferal di port masing-masing.Pasangkan kad SD anda pada peranti Raspberry anda dan sambungkan semua periferalnya
 12. Sistem akan boot dan pemasangan akan selesai.

Sistem akan boot dan pemasangan akan selesai

Cara Memasang Kodi pada Raspbian dalam 9 Langkah

Raspbian adalah perisian operasi percuma untuk peranti Raspberry Pi. Ia adalah sistem operasi terkemuka untuk Raspberry Pi dan paling sering digunakan untuk peranti ini.

 1. Pasang Raspbian Jesse di laman web Raspberry Pi dan buka Raspbian setelah dipasang.
 2. Pergi ke Menu > Keutamaan > Klik pada Konfigurasi Pi Raspberry.
 3. Klik pada Kembangkan Sistem Fail.
 4. Sekarang klik pada tab Performance. Sekiranya anda mempunyai Raspberry Pi 1 maka anda perlu memilih Memori GPU 128, sementara anda boleh memilih 256 Memori GPU untuk Raspberry Pi 2 dan 3. Klik YA untuk Reboot.
 5. Sekarang kita perlu memasang Kodi pada Raspbian. Untuk ini, anda perlu memastikan bahawa anda disambungkan ke Wi-Fi internet atau Ethernet.
 6. Klik pada ikon Terminal yang terletak di bahagian atas > Sekarang salin ‘sudo apt-get update’ dengan tepat dan tampalkan di Terminal > tekan enter > Kodi akan mengambil masa beberapa minit untuk dipasang.
 7. Setelah pemasangan selesai, salin ‘sudo apt-get install kodi’ dengan tepat > tekan enter.
 8. Jenis Y jika ia meminta anda meneruskan pemasangan di Terminal > tekan enter.
 9. Sekarang Pergi ke Menu > Suara dan Video > Pusat Media Kodi > Anda bagus menggunakan Kodi, Nikmati!

Cara Memasang Raspberry Pi VPN pada Kodi Krypton Versi 17.6

Memasang Raspberry Pi VPN bukan berjalan-jalan di taman untuk pemula, tetapi kami akan membincangkan secara terperinci mengenai bagaimana anda boleh memasang Raspberry Pi VPN pada Kodi Krypton Versi 17 dalam 8 langkah. Sebelum anda mula memasang Raspberry Pi VPN di Kodi, anda perlu membuat akaun Raspberry Pi VPN dengan perkhidmatan apa pun dan kemudian ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Anda perlu memasukkan pemacu kilat USB ke komputer anda.
 2. Muat turun Zomboided Repository dari sini.
 3. Pindahkan atau salin Zomboided Repository ke pemacu denyar USB.
 4. Cabut palam USB dari komputer dan pasangkannya ke peranti Raspberry Pi anda.
 5. Pergi ke Porgrams > Alat tambah > Mendapatkan lebih banyak > Pilih elips ‘…’ Pilih Ellipses sekali lagi > Pilih Pasang dari Zip.
 6. Pilih pilihan pemacu denyar USB dari senarai > Pilih repository.zomboided.plugins-1.0.0.zip > Repositori akan memerlukan masa untuk dipasang.
 7. Pergi ke halaman Tambah lagi > Klik pada Pasang dari Repositori > Pilih Zomboided Add-on Repository > Klik pada Pengurus VPN untuk OpenVPN > Klik pada Pasang.
 8. Pergi ke Skrin Utama Kodi > Alat tambah > Tambah Program > Pengurus VPN untuk OpenVPN.
 9. Kotak akan muncul di mana anda perlu memilih Perkhidmatan Raspberry Pi VPN yang anda inginkan > Masukkan Nama Pengguna dan Kata Laluan > Nikmati.

Pastikan anda tidak mendaftar atau berfikir untuk mencuba VPN percuma untuk Kodi kerana tidak boleh dipercayai dan tidak serasi dengan Raspberry Pi.

Cara Memasang Raspberry Pi VPN pada Kodi Jarvis Versi 16

Proses untuk memasang Raspberry Pi VPN pada Kodi Jarvis Versi 16 tetap sama seperti untuk Kodi Krypton Versi 17. Sekiranya anda perlu memasang Raspberry Pi VPN, ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas.

Muat turun Raspberry Pi Kodi

Untuk memuat turun Kodi pada peranti Raspberry Pi anda, anda perlu memuat turun OpenELEC untuk peranti Raspberry Pi masing-masing, sementara di sisi lain anda perlu memuat turun Rufus.

 1. Anda boleh mendapatkan OpenELEC untuk peranti Raspberry Pi 1, 2 atau 3 di sini.
 2. Anda boleh mendapatkan perisian Rufus dari sini.
 3. Anda boleh mendapatkan OS Raspbian dari sini.

Keperluan Lain

Semasa memasang Kodi pada Raspberry Pi, anda juga perlu mempunyai kad SD mikro dengan penyesuai supaya anda dapat memasangnya dengan mudah ke komputer anda. Lihat panduan ini untuk memasang kodi pada OS Raspbian Jessie.

keperluan raspberry pi kodi

Alternatif Raspberry Pi Kodi

Terdapat beberapa alternatif Kodi xbox satu seperti:

 1. Kodi pada Roku
 2. Kodi di Xbox One
 3. Kodi pada iPad
 4. Kodi di Firestick
 5. Kodi pada Windows
 6. Kodi di Apple TV
 7. Kodi di Nvidia Shield

Untuk Mengemas Perkara

Kodi adalah pilihan utama untuk Raspberry Pi di mana anda dapat menonton banyak kandungan media dengan mudah. Dalam panduan ini kami menyediakan langkah-langkah bagaimana memasang Kodi pada Raspberry Pi 1, 2, dan 3 dengan 6 langkah mudah. Langkah untuk memuat turun Kodi pada Raspberry Pi 2 dan 3 adalah sama, tetapi langkah untuk memuat turun Kodi pada Generasi Pertama Raspberry Pi sedikit berbeza. Oleh itu, nikmati Kodi pada peranti Raspberry Pi anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me