Cara Menghapus / Menghapus Cache Video di Kodi XBMC (Leia / Krypton / Jarvis)

Apa Itu Cache Pada Kodi ?

Semasa anda memainkan filem, rancangan tv dan video lain melalui alat tambah Kodi, mereka biasanya bermain dengan cemerlang. Namun, semua add-on memerlukan sejumlah data yang telah disiapkan sebelumnya untuk memastikan bahawa video anda tidak berhenti setiap saat. Kodi menyimpan penyangga video ini dalam RAM, menggunakan 20MB yang diperuntukkan untuk semua penambahannya secara lalai.


Kadang-kadang, untuk menutup penambahan buffering berkualiti tinggi mengatasi tetapan lalai dan menyimpan data buffered pada cakera keras anda. Baik dan bagus untuk peranti spek tinggi, tetapi peranti spek rendah cenderung memaparkan mesej seperti “Cache penuh, kosongkan Cache kamu.” Ini membawa kepada pemutaran dan penyanggaan video yang perlahan semasa anda memainkan video berkualiti tinggi.

Tidak ada salahnya membersihkan cache lalai untuk membetulkan kodi tidak berfungsi, kerana ia akan mengosongkan ruang yang membolehkan tambahan lain menggunakannya untuk membuat penyangga untuk main balik video, memberikan anda prestasi streaming yang sangat baik. Kodi pada satu ketika akan membersihkan cache video secara automatik sekiranya memerlukan ruang untuk tambahannya.

Oleh itu, mari teruskan dan ketahui cara membuang (hapus) cache di Kodi. Saya akan menunjukkan kaedah untuk membersihkan cache di Kodi XBMC Krypton dan Jarvis menggunakan VPN terbaik untuk Kodi.

Cara Menghapus Cache Secara Automatik di Kodi Krypton 17 Menggunakan Super Repo (Selesaikan Masalah Penyangga yang Disebabkan oleh Penyimpanan Penuh)

Kemas kini: Wizard Merlin tidak berfungsi lagi melalui sumber lamanya dan jelas semua pengguna sedikit risau. Baiklah, ada penyelesaian yang jelas untuk semua orang! Anda boleh menggunakan Super Repo; pakej repo yang terkenal, untuk memasang Merlin Wizard atau melayari bahagian penyihir kodi terbaik.

Untuk membersihkan cache, pengguna Kodi boleh bergantung sepenuhnya pada Super Repo. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk pemasangan Super Repo dan proses penghapusan Cache.

 1. Buka Kodi > Klik pada Ikon tetapan (terletak di bahagian atas) > Pergi ke Pengurus Fail > Kemudian klik dua kali Tambah Sumber.cara membuang cache di kodi menggunakan merlin
 2. Klik di mana tertera ‘Tiada’ > Taipkan URL > Klik okey > Taipkan nama Sumber Media ‘Superrepo’ > Klik okey.
  kosongkan codi kodi
 3. Klik ‘Ruang Belakang’ kunci beberapa kali untuk kembali ke Menu Utama Kodi > Sekarang klik pada Alat tambah > Kemudian klik pada Pemasang Pakej ikon (Terletak di sudut kiri atas) .penyingkiran addon kodi
 4. Pilih Pasang dari Fail Zip > Klik superrepo > Kemudian klik pada Krypton > Repositori > Superrepo. 
  pemasangan fail zip superrepo
 5. Klik ‘superrepo.kodi.krypton.repositories-0.7.04.zip‘Dan tunggu fail zip dipasang.Cara Menghapus Cache Secara automatik di Kodi
 6. Sekarang pilih Pasang dari Repositori > Pilih Repositori SuperRepo [Krypton] [V7]  > Repositori Tambahan > Pilih SuperRepo Semua [Krypton [V7]  > Klik Pasang > Tunggu sehingga add-on diaktifkan.hapus cache pada permulaan kodi
 7. Kembali kepada Alat tambah> Klik Ikon kotak> Klik pada Pasang dari Repositori> Klik SuperRepo Semua [Krypton] [v7] > Alat tambah program >Klik Merlin Repository > Sekarang klik pada Merlin Wizard (Kadang-kadang kotak Merlin Wizard muncul sendiri, anda hanya perlu mengklik Buka Merlin Wiard dari kotak itu).hapus cache pada permulaan kodi
 8. Pergi ke Kotak Alat pilihan yang terdapat di menu di atas > Di bahagian bawah anda akan melihat pelbagai pilihan, tetapi yang paling penting adalah 3 pilihan iaitu. Kosongkan Cache, Padamkan Pakej, dan Padamkan Gambar Kecil. Di bawah setiap pilihan ini akan membawa ruang yang masing-masing membawa. Klik pada ketiga-tiga pilihan ini untuk mengosongkan ruang yang tidak perlu.selesai membersihkan codi kodi
 9. Klik Keluar setelah anda membersihkan Cache, Memadamkan Pakej, dan Menghapus Gambar Kecil.

Tahniah anda berjaya mengosongkan cache Kodi anda, nikmati jeda main semula video percuma. Ingatlah bahawa penstriman video juga bergantung pada beberapa faktor termasuk sambungan internet anda, sambungan WI-FI anda, pendikit ISP dll..

Cara Menghapus Cache Kodi Menggunakan Ares Wizard (Tidak Bekerja)

Repositori lain yang boleh dipercayai yang boleh anda gunakan untuk membersihkan cache Kodi adalah Ares wizard. Alat tambah ini adalah antara beberapa tambahan pihak ketiga yang sangat disyorkan. Ikuti langkah-langkah ini untuk Memasang dan membersihkan cache Kodi:

 1. Buka Kodi permohonan> Klik pada Ikon Gear (Tetapan) hadir di menu atas> Klik pada Pengurus Fail.
 2. Klik Tambahkan sumber> Klik . Masukkan URL http://areswizard.uk/ dan klik okey.
 3. Namakan sumber ini ‘Ares“> klik okey> Klik okey lagi.
 4. Klik Alat tambah> Klik Ikon Kotak bahagian atas lajur kiri.
 5. Klik pada Pasang dari fail zip> Klik pada Ares> Klik pada “repository.aresproject-0.1.0.zip
 6. Tunggu pemberitahuan> Klik pada Pasang dari repositori.
 7. Klik pada Projek Ares .
 8. Sekarang pergi ke Alat tambah program> Pilih Ahli Sihir Ares > Tekan Pasang.
 9. Buka Ahli Sihir Ares setelah dipasang.
 10. Pergi ke Penyelenggaraan pilihan di menu atas> Sekarang klik pada Padam Cache \ Padam Pakej / Padam Gambar Kecil > Cache akan Dihapus.

Itu sahaja! Ringkas, tidak begitu rumit.

Cara Menghapus Cache – Tutorial Panduan Video

Cara Menghapus Cache di Kodi Jarvis Versi 16 atau Ke Bawah

 1. Buka Kodi Jarvis > Kemudian klik pada Sistem menu di hadapan skrin anda > Sekarang pilih Pengurus Fail > Klik dua kali Tambah Sumber pilihan di bahagian bawah.
 2. Sebaik sahaja anda mengklik Tambah Sumber, kotak akan segera muncul di mana anda perlu mengklik pilihan ‘Tiada’ dan ketik http://srp.nu/  > Klik Selesai > Jenis URL Nama di bawah ‘Repo Super’ > Klik Selesai > Kemudian klik okey.
 3. Setelah selesai, kembali ke Menu Utama Kodi dengan menekan ‘Esc’ butang pada papan kekunci anda > Pergi ke Sistem > Kemudian pilih Alat tambah > Kemudian klik pada Pasang dari Fail Zip > Repo Super > Kemudian pilih Jarvis > Klik pada Repositori > Superrepo > superrepo.repo.0704.zip
 4. Sekarang pilih Pasang dari Repositori > Kemudian Super Repo Repositori [Jarvis] [v6] > Pergi ke Repositori Tambahan > Pilih SuperRepo All Repository [Jarvis] [v6] > Pukul Pasang  
 5.  Kembali dua langkah dan klik Pasang dari Repositori > SuperRepo All Repository [Jarvis] [v6]> Tambah Program > Ahli sihir Merlin > Pasang
 6. Buka Merlin Wizard, pergi ke Kotak Alat pilihan > Di sini anda akan dibentangkan dengan 3 pilihan iaitu. Kosongkan Cache, Padamkan Pakej, dan Padamkan Gambar Kecil. Ruang yang digunakan setiap pilihan ini juga disenaraikan di bawah pilihan ini.

Cara Menghapus Codi Kodi pada Perjanjian

Covenant, garpu Keluaran yang disebut biasanya disukai oleh pengguna Kodi untuk streaming filem dan rancangan TV. Sejak Keluaran menjadi usang, Covenant telah menjadi pusat perhatian. Walaupun demikian, untuk membersihkan cache, pengguna Kodi boleh bergantung padanya.

Sekiranya anda ingin membersihkan Kodi cache, pengguna mungkin perlu memasang add-on Covenant terlebih dahulu. Untuk Memasang Perjanjian pada Kodi, periksa panduan pemasangan ini.

Berikut adalah langkah demi langkah untuk anda membersihkan cache setelah anda memasang perjanjian:

 1. Buka Kodi> Pergi ke alat tambah> Pergi ke Alat tambah Video> Buka Perjanjian.
 2. Pergi ke Menu utama> Buka Alat.
 3. Sekarang klik pada Kosongkan cache dan Penyedia yang jelas> Klik Ya> Pemberitahuan ‘Proses selesai‘ akan muncul.

Di sana, cara mudah untuk membersihkan cache untuk pengguna Kodi. Nikmati.

Cara Kodi Kosongkan Cache Dengan Menggunakan Kaedah Langsung Secara Manual

Untuk proses cache jelas Kodi, anda memerlukan repositori. Jika tidak, anda tidak dapat membersihkan cache di Kodi. Sekiranya anda mahukan kaedah langsung, berikut adalah panduan ringkas untuk anda:

Ikuti langkah-langkah ini di Kodi untuk membersihkan cache:

 1. Muat turun Fail Zip Super Repo pada peranti anda.
 2. Buka Kodi > Klik Alat tambah> Klik pada ikon berbentuk Kotak di sudut kiri atas.
 3. Pilih Pasang dari Fail Zip > Di sini anda perlu Navigasi Fail Zip yang dimuat turun > Ia memerlukan sedikit masa untuk dipasang.
 4. Klik Pasang dari Repositori> Pilih Repositori SuperRepo [Krypton] [V7].
 5. Klik Repositori tambah.
 6. Klik SuperRepo Semua [Krypton [V7] .
 7. Klik pada Pasang > Tunggu add-on dipasang.
 8. Buka Alat tambah menu> Klik pada Ikon kotak.
 9. Klik pada Pasang dari Repositori> Klik SuperRepo Semua [Krypton] [v7] > Klik Alat tambah program.
 10. Klik Repositori Merlin > Pilih Ahli sihir Merlin dari senarai> Klik Pasang.
 11. Buka Tambah Program-ons > Pilih Ahli sihir Merlin> Pergi ke Kotak Alat > Klik Kosongkan cache.

Kini anda dapat menikmati aliran pantas tanpa ketinggalan. Nikmati!

Cara Menghapus Cache di Exodus Kodi Addon

Penyangga video dalam add-on Exodus kadang-kadang boleh memakan masa yang sangat mengecewakan. Anda mungkin merasa kurang berminat untuk menonton filem dan rancangan TV ketika penyanggaan memerlukan banyak masa. Namun, anda dapat mengatasi halangan ini dengan membersihkan cache di Kodi Exodus. Berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

 1. Setelah anda memasang Exodus di Kodi, pergi ke Menu Utama Kodi
 2. Pergi ke Tambahan > Alat tambah Video > Klik pada Keluaran.
 3. Di sini anda akan melihat banyak pilihan termasuk Filem, rancangan TV, tetapi anda mesti mengkliknya Alat pilihan.
 4. Sekarang lihat di bahagian bawah anda akan menemui dua pilihan iaitu. Keluaran: Penyedia yang jelas dan Keluaran: Kosongkan Cache. Klik pada kedua pilihan ini dan kosongkan semuanya. Anda kini boleh menonton video tanpa penyangga.

Penyelesaian ini akan berfungsi dengan sempurna untuk tambahan Keluaran anda. Namun, Keluaran akan segera hilang kerana penggantiannya telah diperkenalkan iaitu Covenant. Berikut adalah proses untuk memasang Covenant di Kodi.

Cara Menghapus Cache di Kodi FireStick

Seperti versi Windows, Mac, dan Android, anda boleh menggunakan kaedah langkah demi langkah yang sama yang disenaraikan di atas untuk membersihkan cache di Kodi anda untuk FireStick juga. Oleh kerana Amazon FireStick mempunyai simpanan terhad, ada baiknya membersihkan cache secara rutin pada peranti.

Yang pasti, periksa juga kesambungan FireStick anda dengan penghala dan kemudian kosongkan cache di FireStick dengan mengikuti langkah yang sama seperti yang diarahkan di atas.

Jumpa Lagi

Semoga anda dapat membantu saya membuang cache dalam panduan Kodi & masalah penstriman anda berjaya. Lihat bahagian blog dan panduan kami untuk tambahan yang lebih menarik, panduan konfigurasi, penyelesaian masalah dan penyelesaian penyahsekat untuk Kodi.

Bagi pengguna yang menggunakan Kodi di Firestick, cuba gunakan VPN percuma untuk Kodi Fire stick untuk membuka blokir aliran terhad geo dan melindungi privasi anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map