Apa itu Profil Kodi?

Ciri profil Kodi membolehkan pengguna membuat ruang sendiri dengan membuat akaun peribadi dan tetapan yang diinginkan, dilindungi oleh pin. Sekiranya terdapat beberapa pengguna Kodi yang menggunakan sistem tunggal, mereka dapat membuat profil tersendiri dan menguruskan folder tambahan dan kandungan mengikut pilihan mereka.

Ciri profil membolehkan pengguna memperibadikan profil Kodi mereka dengan menyiapkan kulit, binaan, alat tambah yang mereka inginkan tanpa mengganggu atau diganggu oleh pengguna lain.

Cara menyediakan profil Kodi?

Perkara terbaik mengenai Kodi adalah kesederhanaan dan kemudahan penggunaannya tidak seperti perisian streaming lain yang kompleks untuk dikonfigurasi. Menyiapkan profil Kodi adalah proses yang mudah dan dapat dilakukan dalam beberapa minit. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengkonfigurasi profil Kodi anda:

 1. Buka Kodi dan klik pada Tetapan (ikon gear)cara menyediakan profil kodi
 2. Tetingkap baru akan terbuka, klik pada Tetapan Profil dari menucara mengurus pelbagai profil kodi
 3. Klik pada tab Profil dan kemudian klik Tambah profilApakah faedah menguruskan pelbagai profil Kodi
 4. Masukkan nama yang anda mahu untuk profil anda di ruang nama dan klik OKCara Menukar Profil di Kodi
 5. Tetingkap yang meminta laluan folder akan muncul. Cukup klik OK tanpa memilih folderIsu dan Perbaikan Profil Kodi
 6. Sekarang anda boleh mengedit profil anda dengan memuat naik gambar profil anda dan menetapkan privasi akses anda. Tetapkan pilihan anda untuk berpisah untuk menyekat perkongsian profil.edit profil anda dengan memuat naik gambar profil anda dan menetapkan privasi akses anda
 7. Itu sahaja! Sekarang nikmati menggunakan profil anda dan sesuaikan mengikut citarasa anda.

VPN untuk Profil Kodi

Tidak dinafikan bahawa Kodi menawarkan hiburan yang luar biasa tetapi anda selalu terdedah kepada serangan serangan malware dan pihak berkuasa yang mengintip anda. Banyak alat tambah Kodi tidak sah digunakan secara global kerana sifat kandungan yang mereka sediakan.

  Akses Netflix USA dan Tonton Rancangan TV, Tonton Filem Dalam Talian Dari Perpustakaan Netflix AS

Berkompromi privasi selalu boleh mengakibatkan akibat yang pahit. Anda perlu memasang VPN di Kodi, untuk memastikan privasi anda semasa anda melakukan streaming. Perkara terbaik untuk memiliki salah satu VPN terbaik untuk Kodi ialah melindungi privasi anda walaupun penyulitan yang kuat dan tidak membiarkan anda telanjang di hadapan pihak berkuasa.

Walaupun anda menggunakan addon Kodi rasmi melalui profil anda, rakan anda yang menggunakan profil berbeza pada Kodi anda mungkin menggunakan add-on Kodi pihak ketiga. Ini boleh membahayakan keselamatan dan privasi anda dan untuk memastikan bahawa anda perlu memiliki VPN. Satu lagi perkara yang perlu diketahui ialah anda boleh menggunakan pelayan VPN yang berbeza melalui profil Kodi yang berbeza.

Apakah faedah menguruskan pelbagai profil Kodi

Terdapat banyak faedah menguruskan pelbagai profil Kodi, seperti:

1. Spesifikasi dan pengasingan perpustakaan media

Setiap pengguna suka menyesuaikan Kodi-nya mengikut keperluan mereka dan ramai orang tidak menyukainya apabila orang lain mengganggu penyesuaian tersebut. Oleh itu, jika anda berkongsi sistem anda dengan rakan, anda boleh menjaga perpustakaan media anda mengikut pilihan anda dan menyekat akses ke folder peribadi anda.

2. Akses kandungan untuk pengguna kanak-kanak dan tetamu

Pada zaman digital ini, menyekat kanak-kanak daripada mengakses kandungan eksplisit menjadi mustahak dan juga mencabar. Terdapat beberapa tambahan Kodi yang mungkin ada di perpustakaan anda, tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Untuk menyekat akses mereka ke addon Kodi seperti itu, buat profil kanak-kanak yang berasingan dan pasang addon dan repositori yang agak selamat. Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk pengguna tetamu untuk menyekat akses mereka ke perpustakaan media dan folder peribadi anda.

3. Untuk menguji alat tambah

Ramai fanatik Kodi suka memburu addon Kodi baru dari semasa ke semasa. Namun, dalam proses mencuba addon baru, perpustakaan Kodi juga dipenuhi dengan banyak addons yang tidak berguna. Kemudian membersihkan semua tambahan ini menjadi masalah.

  Cara Memasang Mucky Duck Repo di Kodi Krypton / Jarvis - Langkah Mudah

Untuk menyelamatkan masalah anda, anda boleh membuat profil untuk menguji alat tambah dan satu untuk kegunaan peribadi anda. Apabila anda merasa ingin mencuba alat tambah baru, lakukanlah melalui profil pengujian anda dan jika sesuai, maka pasangkannya di profil induk anda. Profil menjimatkan banyak masa dan memudahkan anda.

Cara Menukar Profil di Kodi

 1. Buka Kodi
 2. Klik pada Tetapan (ikon Gear)
 3. Klik Tetapan Profil > Klik pada tab Profil
 4. Arahkan kursor ke profil yang ingin anda gunakan > Klik Kanan di atasnya dan Klik Muatkan pilihan profil dari senarai drop down.

Kodi akan reboot dan profil yang anda inginkan akan dimuat.

Isu dan Perbaikan Profil Kodi

Profil Kodi buruk

Ramai pengguna melaporkan bahawa profil Kodi mereka tidak berfungsi dengan baik pada PC mereka tetapi berfungsi dengan baik pada peranti lain. Walaupun selepas pemasangan Kodi baru, masalah ini berterusan. Berikut adalah pratonton utas yang disiarkan oleh pengguna Kodi yang berkaitan dengan masalah ini:

Profil Bad Kodi menghantui saya. dari Addons4Kodi

Menetapkan

Sebab di sebalik masalah ini nampaknya adalah sijil Google, yang perlu dikemas kini. Sekiranya anda menghadapi masalah yang serupa, cuba ubah rangkaian anda atau kemas kini tetingkap anda.

Kekalkan tetapan Kulit pada profil baru

Perkara yang paling penting bagi mana-mana pengguna peranti atau platform adalah memulihkan tetapan dan data yang diinginkan. Untuk Kodi, pengguna sangat gemar memperibadikan Kodi mereka dengan kulit Kodi. Walau bagaimanapun, banyak pengguna menghadapi masalah mengekalkan tetapan kulit ketika mereka membuat profil baru atau mengemas kini sistem dan pertanyaan mereka seperti yang berikut muncul:

Kekalkan tetapan kulit pada profil baru dari kodi

Menetapkan

Pembaikan terbaik untuk masalah ini ialah menyandarkan guisettings.xml di profil anda. Apabila anda akan memulihkannya kemudian di profil anda, kulit dan tetapannya akan dipulihkan bersama.

  Cara Menonton HBO, HBO Go Dan HBO Sekarang di Kodi

Cara Menyalin atau Memindahkan profil Kodi dari satu peranti ke peranti lain

Setiap aplikasi mempunyai ciri sandaran yang membolehkan pengguna menyandarkan maklumat dan data penting mereka untuk dipindahkan ke peranti lain. Begitu juga, Kodi mempunyai add-on sandarannya sendiri yang terletak di repositori Kodi addon rasmi.

Ia dapat digunakan untuk menyalin atau memindahkan profil Kodi dari satu peranti ke peranti lain tanpa perlu repot. Cukup, ikuti langkah-langkah ini untuk membuat sandaran profil anda:

 1. Buka Kodi
 2. Klik pada tab Tambah dari menu sebelah kiri
 3. Klik pada ikon Kotak yang terdapat di sudut kiri atas
 4. Klik pada pilihan Pasang dari Repositori
 5. Pergi ke Kodi Add-on Repository > Klik pada Program Tambah
 6. Tatal senarai dan klik pada Sandaran
 7. Pasang addon dan buka setelah pemasangan dari menu Add-ons program
 8. Setelah membuka add-on, klik pada tetapan dan pilih jalan di mana anda ingin menyimpan fail sandaran anda
 9. Selepas itu, klik pada tab Pemilihan Fail dan aktifkan perkara yang anda mahu sandarkan dan kemudian klik Ok
 10. Tambahan akan ditutup dan skrin utama akan dipaparkan. Buka add-on sekali lagi dan klik Backup
 11. Proses sandaran akan dimulakan
 12. Apabila anda memasang Kodi pada peranti lain dan anda ingin memulihkan sandaran anda pada peranti itu, pasang alat tambah Sandaran
 13. Buka add-on dan klik Restore, semua tetapan yang disimpan akan dipulihkan

Bolehkah Wizard menghapus profil Kodi yang lain?

Seorang pengguna baru-baru ini menyiarkan tentang masalah yang dihadapinya setelah memasang wizard di Kodi dan ia membuang profilnya. Lihat:

Bolehkah Wizard menghapus profil Kodi yang lain? dari Addons4Kodi

Masalah dengan ahli sihir adalah bahawa ia menggantikan folder data pengguna yang ada dengan yang tersendiri. Oleh itu, mengakibatkan kehilangan profil dan data. Untuk mengelakkan masalah ini, pindahkan file “profile.xml” dari folder data pengguna. Oleh itu, semasa anda memasang wizard, folder data pengguna akan diganti tetapi profil anda tidak akan dikeluarkan.

Kesimpulannya

Ciri profil Kodi sangat mengagumkan dan ia membolehkan pengguna beberapa sifat dan kebebasan yang mereka mahukan pada Kodi. Ramai pengguna masih tidak menyedari ciri ini dan betapa berguna untuk mereka. Profil Kodi memang merupakan ciri yang berguna dan jika digunakan dengan betul, ia dapat meningkatkan pengalaman pengguna Kodi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me