Kodi; Kapal Tenggelam?

Penstriman Dalam Talian

Media hiburan konvensional seperti TV, Radio bukan lagi pemain utama dalam permainan ini. Masa berubah dan paradigma telah berubah secara drastik kerana jumlah pengguna internet telah meningkat dengan ketara di seluruh dunia.


Sumber: Statista 

Grafik ini menunjukkan peningkatan pengguna internet di seluruh dunia.

Berdasarkan statistik ini, kita dapat memahami bahawa orang telah mula menyesuaikan trend digital. Pengguna saluran Media Sosial juga meningkat dengan luar biasa.

Penstriman dalam talian adalah trend baru dan orang ramai mula beralih ke medium dalam talian untuk hiburan!

Penstriman video dalam talian mula mendapat populariti pada tahun 2005 hingga 2010. Perkhidmatan seperti YouTube dan Netflix menjadi pembawa penyedia platform streaming dalam talian kepada pengguna internet.

Dalam tempoh yang sama, perkhidmatan seperti Hulu dan Amazon Prime wujud dan menarik perhatian pengguna internet barat, walaupun Hulu dan Amazon Prime adalah perkhidmatan streaming khusus AS yang tidak dapat diakses di luar AS. Pembatasan geografi ini masih utuh hingga kini tetapi populariti global mereka berada di puncak sehingga orang-orang dari seluruh dunia mengakses perkhidmatan ini dengan melewati sekatan menggunakan VPN terbaik untuk streaming.

Banyak perkhidmatan penstriman dalam talian baru muncul sejak 5 tahun kebelakangan ini dan berjaya menawan pasaran. Orang-orang dari seluruh dunia kini memilih perkhidmatan penstriman dalam talian daripada duduk di hadapan TV mereka.

TV pintar dilancarkan untuk hiburan yang lebih baik; orang masih lebih suka streaming dalam talian kerana kemudahan dan harga yang berpatutan. Berikut adalah beberapa perkhidmatan penstriman dalam talian yang boleh anda cuba:

 1. Hulu
 2. TV Sling
 3. DirecTV Sekarang
 4. Amazon Prime
 5. TV Fubo
 6. Netflix
 7. Akses Semua CBS

Semua perkhidmatan ini menawarkan kandungan berkualiti tinggi seperti Filem, rancangan TV, dan orang ramai bahkan dapat menonton Sukan Langsung melalui perkhidmatan ini. Perkhidmatan ini memerlukan langganan berbayar dan kebanyakannya dilarang secara geo.

Perkhidmatan streaming media ini membuka jalan untuk beberapa perisian streaming media yang menakjubkan dan inovatif yang membolehkan pengguna menonton kandungan kegemaran mereka, seperti:

 1. Kodi
 2. Plex
 3. Masa Popcorn
 4. Streamio
 5. Usher

Kodi – Pemain utama dalam industri penstriman dalam talian

Kodi; perisian streaming media dalam talian sumber terbuka telah dirancang dan dikembangkan oleh XBMC. Ia dikeluarkan 14 tahun yang lalu dengan nama Xbox Media Center dan kemudian namanya ditukar menjadi Kodi.

Kod sumber Kodi telah ditulis dalam bahasa pengaturcaraan Python dan C ++. Kodi adalah perisian rentas platform yang serasi dengan pelbagai platform dan peranti seperti:

 1. Android
 2. Tingkap
 3. Linux
 4. Mac, iOS
 5. tvOS
 6. Amazon FireStick dan FireTV
 7. Roku
 8. Perisai NVidia

Kodi mempunyai antara muka yang sangat interaktif dan mudah digunakan, yang membolehkan pengguna mengalirkan kandungan kegemaran mereka dari mana sahaja, kapan saja. Protokol penstrimannya unik kerana perkhidmatan penstriman dalam talian mempunyai saluran untuk penstriman; ia mempunyai tambahan Kodi yang berbeza

untuk streaming dengan. Alat tambah ini terdiri daripada pelbagai kategori dan jenis, masing-masing mempunyai antara muka dan kualiti serta tujuan yang unik.

Alat tambah Kodi membolehkan pengguna menstrim Filem, rancangan TV, Muzik, Sukan, TV Langsung, Kartun, Bayaran per tontonan dan lain-lain. Terdapat tambahan Kodi khusus kandungan juga yang mengalirkan kategori kandungan tertentu sahaja, yang membolehkan pengguna pilih yang mereka mahukan dan kemudian ada beberapa alat tambah Kodi yang menyediakan aliran untuk pelbagai kategori kandungan.

Keunikan Kodi ini memberi impak besar dalam industri penstriman dalam talian dan Kodi memperoleh nama yang hebat untuk dirinya selama ini. Kodi terus mengemas kini dan reputasinya bertambah serentak.

Sebab di sebalik kemasyhuran Kodi adalah jelas bahawa pengguna harus mengalirkan kandungan kegemaran mereka tanpa membuka penyemak imbas mereka hanya melalui perisian pada peranti mereka. Ini memberikan kemudahan kepada pengguna dan Kodi menjadi peneraju dalam domainnya.

Jenis tambah

Satu perkara yang perlu difahami di sini bahawa terdapat alat tambah Kodi rasmi dan juga alat tambah Kodi tidak rasmi (pihak ketiga).

Pembangun yang sah mengembangkan alat tambah Kodi rasmi dan kandungan yang mereka berikan dilesenkan. Aliran yang disediakan oleh alat tambah ini sah untuk digunakan kerana pengguna membayar yuran langganan tertentu untuk streaming kandungan tersebut.

Sebaliknya, tambahan Kodi tidak rasmi dibangunkan oleh pemaju pihak ketiga dan tidak dikenali oleh pihak berkuasa mana pun. Kandungan yang disediakan oleh pengaya ini tidak dilesenkan secara rasmi kerana mereka membuangnya melalui penyedia dan laman web yang berbeza dan menawarkannya kepada pengguna, tanpa persetujuan pemilik kandungan. Penstriman kandungan seperti itu dianggap tidak sah kerana merupakan pelanggaran langsung undang-undang harta intelek dan pelanggaran hak cipta terbuka.

Sifat sah kandungan adalah perbezaan terbesar antara alat tambah ini. Ciri add-on dan aksesibilitas add-on juga berbeza dalam add-on ini kerana add-on Kodi rasmi dikembangkan benar-benar menjadi organisasi dan mereka mempunyai staf sokongan yang hebat untuk mengendalikan dan mengemas kini mereka. Sementara add-on Kodi pihak ketiga dikembangkan oleh pemaju freelancing yang tidak mahir hingga setara.

Inilah sebabnya mengapa add-on Kodi rasmi tidak mempunyai bug dan kesalahan tetapi add-on Kodi tidak rasmi mempunyai banyak bug dan kesalahan dan pengguna menghadapi pelbagai jenis kesalahan semasa streaming atau mengakses add-on tersebut. Alat tambah tidak rasmi terus merosot dan banyak tambahan tidak kekal dari masa ke masa.

Statistik

Kini terdapat lebih daripada 38 juta pengguna Kodi di seluruh dunia dan ini merupakan pencapaian bagi Kodi selama ini.

Sebaliknya, terdapat beratus-ratus tambahan Kodi rasmi dan ribuan tambahan Kodi tidak rasmi.

Masalah pelanggaran cetak rompak dan Hak Cipta

Kodi terus melonjak ke langit tetapi akhirnya kemasyhurannya menarik perhatian pihak berkuasa dan mereka mula menggali ke dalamnya. Bahagian utama kemasyhuran Kodi menuju ke add-on Kodi tidak rasmi yang membolehkan pengguna menonton apa sahaja yang mereka mahukan melalui aliran cetak rompak.

Setiap hari add-on baru terus muncul, menyediakan aliran percuma untuk sukan, filem, rancangan TV dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kadar pelepasan add-on dan penutupan add-on semakin hampir sama..

Ketika gelembung cetak rompak meletus, Kodi mula menghadapi banyak kritikan oleh komuniti streaming dalam talian, penyokong privasi dan pihak berkuasa. Banyak alat tambahan ditutup dan yang lain dihantar pemberitahuan undang-undang yang berkaitan dengan amalan mereka.

Lebih teruk lagi apabila nama-nama besar seperti Hollywood, MPAA, Mahkamah Inggeris, Liga Perdana Inggeris, Sky TV NZ dan banyak troll cetak rompak lain melompat ke tempat kejadian.

Ketika Presiden Kodi ditanya mengenai jumlah pengguna Kodi, dia menolak dengan mengatakan:

“Sayangnya saya tidak mempunyai nombor terkini untuk pengguna, dan kerana kami tidak melihat apa yang dilakukan pengguna kami, kami tidak tahu berapa banyak yang melakukan apa yang berkaitan dengan streaming. Nombor [MPAA] boleh betul atau benar-benar lengkap. Kami tidak mempunyai cara sebenar untuk mengetahui. “

Dia menambah lagi:

“Sistem addon memberi kita peluang untuk mengukur popularitas addons, mengukur pangkalan pengguna, menganggarkan frekuensi orang mengemas kini sistem mereka, dan bahkan, akhirnya, membantu pengguna mencari add-on yang lebih popular”

Sumber: TechRadar

Menurut Copyright Alliance, daripada 38 juta pengguna Kodi, 68.5% pengguna menggunakan alat tambah Kodi haram; yang berjumlah sehingga 26 juta pengguna. Ini sememangnya menjadi perhatian kerana lebih daripada separuh pengguna Kodi terlibat dalam kegiatan cetak rompak.

Tindakan Pecah

Pihak berkuasa menyerang semua alat tambah Kodi haram dengan penuh kekuatan satu persatu. Repositori add-on pertama yang menghadapi tindakan keras adalah TVAddons; repositori yang mempunyai perpustakaan terbesar Kodi tidak rasmi (haram) tambahan.

Lebih-lebih lagi, kotak Kodi yang telah dimuatkan sebelumnya dianggap tidak sah oleh mahkamah Inggeris dan oleh pihak berkuasa dari pelbagai negara. Berikutan larangan penjualan kotak Kodi, banyak tangkapan telah dilakukan dan banyak pengguna dan pembangun telah menerima pemberitahuan DMCA.

Banyak pembangun tambahan Kodi tidak rasmi yang terkenal seperti Ares Wizard, Mr.Blamo. Illuminati, Terrarium TV Colossus, dan beberapa yang lain telah ditutup kerana mereka berada di bawah tekanan yang tinggi dari pihak berkuasa dan mereka telah menerima pemberitahuan DMCA dan pemberitahuan ACE.

Malah kata “Kodi” dikeluarkan dari cadangan carian yang lengkap secara automatik oleh Google. Ini memang merupakan faktor yang tidak menggalakkan bagi pengguna Kodi dan juga pembangun Kodi.

Penutupan repositori dan add-on menimbulkan kekacauan hebat kerana pengguna yang menggunakan add-on dan repositori itu tidak berdaya. Yang boleh mereka lakukan hanyalah mencari repositori alternatif dan sekiranya mereka bernasib baik mereka dapat menjumpainya. Walau bagaimanapun, banyak add-on dihoskan oleh repositori asalnya dan apabila repositori tersebut ditutup, hampir mustahil untuk mencari alternatif untuk itu.

Banyak repositori dan add-on bangkit dari tindakan keras seperti itu tetapi ini adalah kes yang jarang berlaku. Anda boleh mengambil repositori Kodi Israel sebagai contoh yang turun beberapa bulan yang lalu kerana alasan yang tidak diketahui. Repositori ini mempunyai hampir semua alat tambah yang popular di dalamnya dan ketiadaannya dirasakan oleh seluruh masyarakat kerana banyak pengguna bergantung padanya. Walaupun begitu, ia kembali pulih beberapa minggu yang lalu dengan URL baru dan pengguna kembali ke landasan streaming. Begitu juga dengan UKodi dan banyak repositori lain tetapi tidak semua repositori atau add-on itu bernasib baik.

Banyak pemaju melepaskan perjuangan mereka kerana tindakan keras tersebut kerana itu membuat mereka patah hati. Penutupan Terrarium TV adalah contoh baru-baru ini sebagai mesej terakhir pembangun utamanya yang menggambarkan dengan jelas bahawa dia telah menghentikan projeknya setelah diberi tekanan tinggi oleh pihak berkuasa.

Daging lembu dalam industri

Pihak berkuasa anti-cetak rompak mengawasi kegiatan haram pengaya Kodi dan mereka terus mengawasi semuanya dengan teliti. Apabila perkhidmatan penstriman dalam talian seperti Netflix dan Amazon memasuki kempen menentang pengaya Kodi haram, tindakan keras itu mendapat momentum.

Selain pihak berkuasa, terdapat lobi yang terdapat dalam komuniti Kodi. Salah satu mangsa yang paling terkenal adalah TVAddons. Ini adalah salah satu pemaju tambahan Kodi tidak rasmi yang paling popular dan mempunyai repositori sendiri.

TVAddons menghadapi beberapa penutupan dan pemberitahuan undang-undang pada masa lalu tetapi di sebalik semua keadaan panas, ia masih dalam talian dan mempunyai banyak peminat. TVAddons menyiarkan blog mengenai kesnya di mahkamah dan bermula dengan pernyataan ini:

TV ADDONS digugat oleh penyedia telekomunikasi terbesar di Kanada: Bell, Videotron, Rogers, dan TVA. Mereka tidak pernah mengirimkan pemberitahuan penghapusan kepada kami, walaupun diharuskan oleh undang-undang. Kami tidak pernah menghoskan atau memaut langsung ke jenis kandungan yang dilindungi. Kurang dari 1% daripada jumlah tambahan Kodi yang kami indeks bahkan dituduh sebagai “melanggar.” Walaupun begitu, mereka berusaha untuk menghancurkan komuniti kita dan tidak peduli dengan hak siapa mereka melanggar dalam proses tersebut. Mereka berusaha untuk menghentikan kami sementara tuntutan sipil berlangsung, tetapi keadilan berlaku dan TV ADDONS menang besar di pengadilan. Kami fikir semuanya baik-baik saja sehingga mereka berjaya memanipulasi undang-undang untuk membuat kami tetap kecewa …

Berikut adalah tangkapan skrin lalu lintas yang disiarkan oleh TVAddons di blognya tahun lalu:

Itu semua mengenai profil TVAddons tetapi sekarang mari kita lihat daging lembu yang dimiliki oleh beberapa blogger dan penulis kajian teknologi terhadap TVAddons:

Ini hanya blogger rawak dan pengulas teknologi yang menentang TVAddons. Walau bagaimanapun, daging lembu lain dilihat pada awal tahun ini antara pemaju Kodi addon yang baru muncul dengan pemaju Kodi yang ada dan yang sudah ada.

Terdapat pemaju yang percaya bahawa menjana pendapatan dari alat tambah ini merosakkan sentimen masyarakat Kodi. Sebaliknya, pihak lain percaya bahawa usaha mereka layak dibayar dan mereka layak dibayar atas risiko yang mereka ambil dengan memberikan kandungan berhak cipta secara percuma.

Trend Kodi Menurun

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, trend Kodi semakin menurun. Ini adalah masalah yang mementingkan komuniti Kodi dan juga pengeluar kandungan.

Kodi adalah salah satu pasaran yang paling berpotensi untuk pengedar dan pengeluar kandungan streaming dalam talian. Sebab utama penurunan trend Kodi belum diketahui tetapi menurut guru aliran, ini mungkin disebabkan oleh peningkatan tindakan cetak rompak terhadap penambahan Kodi.

Kodi telah menjadi perisian streaming yang dominan selama bertahun-tahun dan tidak ada platform streaming lain yang dapat mengunggulinya pada tahun lalu. Walau bagaimanapun, jadual nampaknya berubah kerana penurunan trennya telah memberi kelebihan besar kepada platform streaming dalam talian seperti Hulu untuk memanfaatkan bahagian pasaran.

Kodi adalah salah satu pasaran yang paling berpotensi untuk pengedar dan pengeluar kandungan streaming dalam talian. Sebab utama penurunan trend Kodi belum diketahui tetapi menurut guru aliran, ini mungkin disebabkan oleh peningkatan tindakan cetak rompak terhadap penambahan Kodi.

Kodi telah menjadi perisian streaming yang dominan selama bertahun-tahun dan tidak ada platform streaming lain yang dapat mengunggulinya pada tahun lalu. Walau bagaimanapun, jadual nampaknya berubah kerana penurunan trennya telah memberi kelebihan besar kepada platform streaming dalam talian seperti Hulu untuk memanfaatkan bahagian pasaran.

Seperti yang anda lihat, pada akhir tahun 2017, trend Hulu tidak jauh dari Kodi tetapi pada pertengahan tahun 2018 ia telah mengatasi Kodi. Hulu adalah salah satu platform penstriman dalam talian yang terkemuka dan statistik perbandingan seperti itu menyimpulkan bahawa mungkin zaman dominasi Kodi sudah berakhir.

Banyak geeks penstriman dalam talian percaya bahawa jika trend terus jatuh pada tahap ini dan jika tindakan keras ini tidak melambat atau berhenti, maka kita mungkin akan segera melihat kematian pemerintahan Kodi atau bahkan kehadirannya.

Kodi telah menjadi pusat perhatian, menghadapi kritikan dan pujian pada waktu yang sama. Walau bagaimanapun, imej Kodi telah banyak rosak kerana berita dan maklum balas negatif. Pembangun Kodi telah meningkat pada masa ini dan mereka berusaha untuk menyatukan kembali komuniti Kodi dan membina semula reputasinya melalui forum sosial yang berbeza.

Apa yang seterusnya untuk Kodi

Kodi masih memiliki banyak potensi dan peluang dalam industri ini kerana industri ini berkembang dari hari ke hari. Untuk mendapatkan kembali momentumnya, pasukan Kodi harus memastikan bahawa mereka membersihkan kabut tuduhan cetak rompak yang telah menutupinya dan keluar sebersih mungkin.

Pemantauan penggunaan yang kuat diperlukan untuk mengendalikan penggunaan add-on Kodi dan memastikan bahawa add-on yang digunakan tidak terlibat dalam pelanggaran hak cipta. Ini adalah satu-satunya cara mereka mendapatkan kembali reputasi mereka yang sangat hancur.

Namun, tidak ada yang dapat menyangkal kenyataan bahawa Kodi telah mencapai tahap ini kerana tambahan Kodi pihak ketiga tetapi ini adalah keperluan masa dan mereka harus mengambil langkah besar untuk menentang cetak rompak, akhirnya.

Perpaduan masyarakat Kodi juga boleh menjadi faktor yang sangat menjanjikan dalam pertumbuhan semula bit Kodi kita harus menunggu dan melihatnya. Dalam tempoh ini, perkhidmatan penstriman dalam talian yang lain akan terus meningkatkan pangsa pasar mereka dan untuk mengalahkan ini, Kodi pasti harus menghasilkan sesuatu yang lebih baik dan inovatif.

Jari bersilang!

Jantung Perkara

Kodi telah menjadi benteng terbang, telah memerintah industri penstriman media untuk beberapa waktu sekarang. Walau bagaimanapun, hari-hari untuk Kodi nampaknya semakin dekat, kerana trend terus menurun dari hari ke hari. Ini telah mengangkat banyak alis dan pertanyaan yang diajukan mengenai potensi Kodi dan keberlanjutannya.

Kodi sudah berada di perairan tuduhan cetak rompak dan kedudukan undang-undangnya telah dipersoalkan walaupun banyak penjelasan telah dikemukakan oleh pasukan Kodi itu sendiri.

Tindakan keras meningkat mengikut masa dan disebabkan oleh tambahan pihak ketiga ini, Kodi menderita. Pihak berkuasa kini memperketat cengkaman mereka lebih banyak mengenai cetak rompak dalam talian dan itu tidak sepenuhnya tertumpu pada Kodi tetapi perkhidmatan penstriman dan torrent dalam talian percuma juga berada di persimpangan pihak berkuasa anti-cetak rompak.

Ia sememangnya merupakan masa yang sangat penting bagi Kodi dan masyarakat dan harus menunggu dan melihat betapa kasarnya laut bagi Kodi kerana beberapa bulan ke depan mungkin menjadi muktamad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map